geldzaken

Geld besparen op de woning

Hoe bespaar je op de maandelijkse woonlasten?

 

Geld besparen op woonlasten

De woonlasten zijn meestal dat wat waar we maandelijks het meeste geld aan uitgeven. Dit vinden we niet allemaal even leuk, maar dit zijn noodzakelijke uitgaven. Echter, dit betekent niet dat je niet op de woonlasten kunt besparen. Hoe bespaar je op de maandelijkse woonlasten? Dat leggen we in dit artikel voor je uit.

Huren

 

Wanneer je een huis huurt dan is de kans groot dat je denkt dat je niet even makkelijk bespaart op de maandelijkse afschrijvingen, het is nog altijd zo dat je een contract hebt met de verhuurder, het kan daarentegen wel!

Je kunt bijvoorbeeld besparen door middel van huurtoeslag. Dit is een vergoeding die je krijgt van de overheid voor de huurkosten. Dit is bedoeld voor mensen met een lager inkomen die gebruik maken van een woning in die sociale sector. Je huurbedrag mag namelijk niet te hoog zijn, maar ook het inkomen mag niet te hoog zijn. Omtrent huurtoeslag zijn echter nog veel meer regels. Bijvoorbeeld over studenten die een kamer huren en mensen met AWO. Het is daarom wel zo handig dat je weet wat wél en niet relevant is. Dit kun je online heel gemakkelijk uitzoeken. Zo weet je direct wat het maximum bedrag is.

Al jaren stijgen de huren behoorlijk. Het is niet zo dat de partij die verhuurd zomaar lukraak aan kan vragen wat hij of zij wil. Het is wel belangrijk dat het eerlijk blijft. Om de particulier te beschermen is er de huurcommissie opgericht. De huurcommissie kan bemiddelen wanneer je het niet eens bent met de huurprijs. Zij kunnen dan kijken of dit een eerlijke huurprijs is.

huis huren

Huren

Koophuizen

Hypotheek

Koophuizen en een hypotheek

 

Voor een hypotheek kun je helaas geen toeslag krijgen, maar wel hypotheekrenteaftrek. Er zijn daarnaast nog meer manieren om op de hypotheek te besparen

Koophuizen
hypotheek

Je kunt bijvoorbeeld vervroegd aflossen. Een normale hypotheek kent vaak een looptijd van 1 jaar. Doordat je extra aflost kan je in de tussentijd de hypotheeksom betalen, op deze wijze kan het maandbedrag verder naar beneden worden gebracht. En dit is niet het enige. Je zult uiteindelijk ook minder rente gaan betalen. Het heeft ook invloed op de aftrekposten, maar het relatieve voordeel zal een stuk hoger liggen.

Een hypotheek mag dan wel 30 jaar lopen. In de tussentijd kun je wel de overstap maken naar een andere aanbieder. Dit kan een hoop schelen wanneer je lagere rente krijgt. Zeker wanneer je dit over de jaren optelt, dan kan het prijsverschil soms echt enorm zijn. Het is wel van belang om altijd advies te vragen op het gebied van hypotheken! Je wilt uiteraard wel dat je er voordeel uithaalt en daarvoor is een adviseur van groot belang, hij heeft er ook verstand van.