Nee, wacht, dat is ‘ie natuurlijk wel. Maar het wordt er niet eenvoudiger op wanneer je een nieuw product nodig hebt maar nog zoekende bent.
Vraag en aanbod buitelen altijd over elkaar heen. Dat lijkt wel een heel stuk meer het geval sinds het Internet aan Jan & Alleman beschikbaar werd gemaakt. Je kunt nagenoeg alles in een digitaal winkelmandje gooien, afrekenen en wachten tot het bij jou thuis geleverd wordt. Oftewel, je bent nog slechts klikken van jouw nieuwste aankoop verwijderd!
Maar welke aankoop wordt dat precies? Want je wilt wel waar voor je geld. Een nieuw product waar je nog niet bekend mee bent of dat een verouderde variant moet vervangen is best makkelijk gevonden. Maar dan moet je nog zeker weten dat het ook echt beschikbaar is, aan al jouw wensen en eisen voldoet en ook nog eens afkomstig is van een betrouwbare dealer. Oh, en de prijs mag jouw beschikbare budget uiteraard niet overstijgen. Laten we dat ook vooropstellen!
Tenzij je alle criteria uit de losse pols heel goed weet te beoordelen, wordt het je gelukkig een heel stuk gemakkelijker gemaakt. Al wat jij hoeft te doen is een betrouwbare vergelijkingssite inschakelen. Dat gaat als volgt in zijn werk.
Wat wil je (maximaal) kwijt zijn?
Je weet zeker dat je nooit te veel betaalt wanneer je allereerst je budget vaststelt. Dat geldt al helemaal wanneer je een behoorlijk duur product wilt gaan aanschaffen. Het helpt bovendien met afbakenen: hoe minder zoekresultaten je overhoudt na het invoeren van een bepaald criterium, hoe gemakkelijker het is om een keuze te maken. Speur daarom de categorie op waar jouw gewenste aankoop onderdeel van uitmaakt en stel paal en perk aan je budget. Ook een minimumbedrag invoeren is handig, omdat je op die manier namaak eruit filtert. Datzelfde geldt voor accessoires die je pas wilt aankopen zodra je het hoofdproduct binnen hebt.
Oké, de prijs is afgebakend. Nu gaan we onszelf nog enkele andere vragen stellen die het maken van een uiteindelijke keuze zullen vergemakkelijken.
Wat moet ‘ie kunnen?
Je koopt een product omdat je in jouw leven of werk iets te kort komt. Dit moet worden aangevuld en doen wat jij wilt. Dat is zeker het geval bij digitale apparatuur. Zo hebben laptops, smartphones en tables allerlei functies, waarvan jij een groot deel misschien helemaal niet nodig hebt. Sommigen daartussen zullen echter essentieel zijn, anders ga je er niet naar op zoek.
Gelukkig kun je ook hier heel gemakkelijk selecties in maken. Door aan te vinken wat jij belangrijk vindt, wordt de lijst met opties alleen maar korter.
Wat is je favoriete merk?
Sommige mensen zijn heel merktrouw. Jij ook? Dat is heel normaal. En logisch ook! Want sommige apparaten moet je wel aan andere producten kunnen koppelen. Een PlayStation controller doet bijvoorbeeld niks wanneer jij je Xbox activeert. En een afstandsbediening van een Samsung Blu-rayspeler kan jouw LG televisie ook niet aan of uit zetten, laat staan het volume aanpassen. Daarnaast kun jij je gewoonweg goed voelen bij een bepaald merk, wegens het vertrouwen dat je er al jarenlang in investeert. Selecteer jouw favoriete fabrikant dus en kijk naar de opties. Komt het juiste product nog niet naar voren, dan zul je je budget misschien wat moeten oprekken.
Met wie ga ik in zee?
Zodra je keuze is gevallen op een bepaald product, ga je kijken naar wie het aanbiedt. Misschien is het wel een winkel of keten waar je al veel ervaring mee hebt en is de keuze snel gemaakt. Anderzijds kan de lage prijs liggen bij een aanbieder die jij nog niet kent of niet vertrouwt. Kijk dan natuurlijk even verder. Doe eventueel een klein beetje onderzoek en kijk op sites waar ervaringen worden gedeeld naar de meningen van mensen die al wel handel hebben gehad met een specifiek bedrijf. Vertrouw je de boel, dan sla je je slag.
Succes!