De meeste ondernemers vragen zich af of het wel verstandig is om gebruik te maken van een accountant. Niet alleen is het vaak een flinke kostenpost maar je moet er ook op kunnen vertrouwen dat deze accountant zorgvuldig met gegevens omgaat en voor jou het onderste uit de kan haalt. Aangezien veel ondernemers daar niet van overtuigd zijn, wordt er op het gebruik van een accountant nog wel eens bezuinigd. In de praktijk blijkt echter regelmatig dat dit een verkeerde bezuiniging is, mede doordat er vaak gekozen wordt voor een verkeerde accountant. In veel gevallen is het zeker wél verstandig om gebruik te maken van een accountant. Deze financiële experts kunnen ondernemers immers op diverse manier ontzorgen en daarbij ook zeker bijdragen aan betere resultaten onderaan de streep.

Het bijhouden van de bedrijfsadministratie blijkt vaak lastig

Het bijhouden van de bedrijfsadministratie blijkt in de praktijk vaak lastig. De meeste ondernemers hebben hier geen zin in of geen tijd voor en doen de boekhouding vaak even snel tussendoor. Hierdoor ontstaat een grotere kans op fouten. Helaas kan dit kostbare gevolgen hebben die rechtstreeks in het uiteindelijke bedrijfsresultaat merkbaar zullen zijn.

Hoe ontstaan boekhoudproblemen bij ondernemers

Als we eens kijken hoe boekhoudproblemen bij ondernemers ontstaan, zien we dat hier meerdere factoren een rol in spelen. Niet alleen het gebrek aan tijd en kennis speelt hierbij een grote rol, maar ook de sterk veranderende fiscale regels blijken een groot struikelblok te zijn. Deze zeer begrijpelijke argumenten vormen vaak de basis van boekhoudproblemen bij ondernemers.

Natuurlijk is iedere ondernemer zich ervan bewust dat een goede financiële huishouding de basis van een gezond bedrijf is. Toch blijkt in de praktijk echter dat veel ondernemers onderschatten wat een goede boekhouding nu precies inhoudt. Daardoor wordt er vaak besloten om, vooral ook uit kostenoverwegingen, de bedrijfsadministratie zelf bij te houden. Uiteindelijk blijkt dit echter vaak niet de beste keuze te zijn, met alle gevolgen van dien. Door gebruik te maken van een accountant kunnen veel praktische problemen voorkomen worden.

Een accountant is vaak van grote toegevoegde waarde

Een accountant is vaak van grote toegevoegde waarde of het nu gaat om een middelgroot bedrijf of om een eenmanszaak. De accountant kan onder andere zorg dragen voor de salarisadministratie, een correcte uitvoer van belastingaangiftes en het maken van jaaropgaves. Daarnaast kan deze specialist ook van grote toegevoegde waarde zijn bij de dagelijkse gang van zaken in het bedrijf, door bijvoorbeeld de financiële administratie bij en op orde te houden. Zo heeft de ondernemer geen omkijken naar de boekhouding maar wel op ieder gewenst moment overzicht in de fiscale- en financiële kant van het bedrijf.

Als je als ondernemer kiest voor een regionale accountant, kan deze persoon je ook adviseren over kansen voor jouw bedrijf en eventuele kostenbesparingen. Je financieel adviseur zal zich namelijk goed verdiepen in jouw bedrijf en is daardoor in staat om je op een persoonlijke manier te adviseren. Hierdoor wordt je accountant al gauw van grote toegevoegde waarde in plaats van een kostenpost. Accountants zijn vanzelfsprekend in iedere regio actief. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een accountant in Haarlem en je legt je opties en je wensenlijstje naast elkaar, zul je zeker een geschikte financiële partner treffen die jou volledig kan ontzorgen.