geldzaken

Geld besparen

Advies van een consultant

 

consultant
consultant

Een consult is een persoon die je voorziet van professioneel of deskundig advies. Dit kan zowel zijn voor een bedrijf als voor een particulier. De titel consultant kent geen juridische bescherming, dit betekent dus dat iedereen zich consultant zou mogen noemen. Hoewel het begrip een redelijk brede definitie kent en een onbeschermde status heeft zijn er drie principes en eigenschappen waarop je een goede consultant kunt onderscheiden

Hoe herken ik een goede consultant

 

Ten eerste, een consultant voorziet in expertise die een klant zelf niet zelf heeft of in staat is in te vullen. De consultant ontvangt een vergoeding in ruil voor de professionele diensten die worden geleverd. Ten tweede, een goede consultant opereert altijd onafhankelijk en heeft dus geen enkele betrokkenheid bij welke belangenpartij in de kwestie dan ook. Tot slot, een consultant behandelt de klant altijd op een professionele manier. Dit betekent in feite dat een consultant altijd wordt geacht om een hoge kwaliteit in diensten te leveren. Dit mag je dus ook van een consultant verwachten. Dit uit zichzelf door de juiste expertise van het onderwerp.

Waarom worden consultants ingehuurd?

 

Vaak worden consultants ingehuurd vanwege het kennisvoordeel dat ze hebben. Op deze manier kunnen klanten van deskundig advies worden voorzien. Een consultant kan ondersteuning bieden op het gebied van het oplossen van problemen. Dit kennisvoordeel kan betrekking hebben op allerlei soorten aspecten en ervaringen. Zo kan het bijvoorbeeld gaan over kennis op het gebied van een bepaald vak, of eerdere ervaringen op het gebied van een desbetreffende kwestie.

consultants
consultant

Consultants hebben ook een objectieve kijk en visie op dilemma’s en eventuele oplossingen. Externe consultants zijn daarnaast minder vatbaar voor interne politiek of andere gevoelige situaties.

Wanneer je een consultant inhuurt dan kan dit goedkoper zijn dan bijvoorbeeld het inhuren van in-house experts. Consultants kunnen dus ook makkelijker gevoelige beslissingen nemen die je zelf niet kunt of durft te nemen. Vanwege de expertise en hoge kwaliteit in kennis hebben beslissingen daarom ook een hogere kans van slagen. Het is altijd fijn wanneer je op iemand kunt vertrouwen, consultants zijn meestal ook vertrouwenspersonen.

Waarom worden consultants ingehuurd?

 

Een consultant kan werken bij zowel een adviesbureau of als freelancer. Wanneer je een consultant zoekt dan kun je ofwel een adviesbureau benaderen, of je kunt een individuele freelance consultant zoeken. Freelancers zijn mensen die individueel en onafhankelijk werken. Wanneer iemand bij een adviesbureau is aangesloten heb je meestal wel een grotere zekerheid op een betere expertise. Echter dat iemand als freelancer werkt betekent niet per definitie dat een consultant zijn vak minder verstaat. Vaak is het ook het geval dat consultants liever alleen opereren zonder bijkomst van een adviesbureau, voor de consultant kost het namelijk ook geld om aangesloten te zijn bij een adviesbureau.