geldzaken

Woonverzekeringen

welke zijn er handig?

 

Woonverzekering
woon verzekering

Woonverzekeringen zijn er in alle soorten en maten. Je hebt zo veel varianten en soorten verzekeringen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Welke woonverzekeringen zijn er nu echt handig? In dit artikel nemen we een aantal woonverzekeringen met je door.

Waarom een woonverzekering afsluiten?

 

 Een woonverzekering sluit je af om jezelf te verzekeren tegen onvoorziene risico’s. Wanneer een van deze risico’s zich voordoet dan je krijg je een bedrag, of een groot deel daarvan, vergoed van de verzekering. Hierbij is het afhankelijk van welk risico zich voordoet, en ook hoe goed je verzekerd bent.

De aansprakelijkheidsverzekering

 

Een moment van onoplettendheid kan altijd voorkomen. Helaas is de kans redelijk groot dat je bij dat ene moment ook direct schade veroorzaakt. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen de schade die je aanricht bij anderen. Het is hierbij de financiële schade waartegen je gedekt bent. Je kunt hierbij ook meerdere gezinsleden verzekeren, zodat je niet alsnog met vervelende kosten opgezadeld wordt wanneer iemand anders schade veroorzaakt.

De aansprakelijkheidsverzekering
Inboedelverzekering

Inboedelverzekering

Dit is wellicht de verzekering die het meeste voorkomt onder de woonverzekeringen, de inboedelverzekering. Hiermee verzeker je de inboedel tegen diefstal. Wanneer er dan een inbraak plaatsvindt en die mooie en dure televisie wordt gestolen, dan kun je een bedrag terugkrijgen van de verzekering. Je krijgt nooit 100 procent terug via de verzekering, de verzekerde som en het schadebedrag spelen hierbij een rol. Aan de hand hiervan zal de uitkering worden berekend. Het is wel belangrijk om jezelf tegen oververzekering, maar ook tegen onderverzekering te beschermen. Dit betekent dat je jezelf ofwel voor een te klein bedrag hebt verzekerd, ofwel tegen een te groot bedrag.

Hierom is het belangrijk de waarde van de inboedel goed te berekenen en de verzekering eens in de zoveel tijd bij te stellen.

De brandverzekering

 

Deze verzekering dekt de schade aan de inboedel bij de uitbraak van een brand. Je zou denken dat een inboedelverzekering deze schade ook dekt. Dit is echter niet waar. Wanneer er een brand uitbreekt dan zul je toch echt een brandverzekering moeten hebben.

De brandverzekering
De opstalverzekering

De opstalverzekering

 

Dit is de verzekering die de schade aan de woning zelf dekt. Wanneer er bijvoorbeeld als gevolg van een brand of een inbraak, of als gevolg van een hevige storm schade ontstaat aan de woning. Dan ben je met een opstalverzekering verzekerd tegen de schade aan het huis. Bijvoorbeeld schade aan de schutting, de tuinpoort of afgewaaide dakpannen of ingeslagen glas.

De rechtsbijstandverzekering

 

Een conflict of geschil met de buren komt wel vaker voor. Het is dan fijn dat je kunt rekenen op rechtshulp. Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van rechtshulp (rechtsbijstand) wanneer je een ruzie hebt met een andere partij. Je wordt dan bijgestaan door een voorgedragen advocaat.

.