De blauwe envelop, wie kent hem niet. Ieder bedrijf krijgt er vroeg of laat mee te maken: dé belastingaangifte. Maar voordat je dit kan doen gaat er een heel proces vooraf. Doe jij dit proces zelf, of laat je het uitbesteden? Weet jij welke risico’s er zitten aan het zelf doen van je boekhouding? Door het lezen van dit artikel ben jij straks op de hoogte van alle ins en outs wat betreft boekhouden. 

Waarom zou ik een boekhouder inhuren?

Door een boekhouder in te huren kan jij focussen op echt belangrijke dingen namelijk, je bedrijf. Boekhouden kan namelijk een tijdrovend proces zijn, al helemaal als je er geen kaas van hebt gegeten. Dit brengt me bij het tweede punt waarom het inhuren van een boekhouder verstandig kan zijn. Wanneer je weinig met cijfers hebt, zijn fouten snel gemaakt. Fouten in de boekhouding kunnen voor onaangename verrassingen zorgen. Een boekhouder kan dit risico wegnemen. Maar hoe vind je een goede boekhouder? Is je bedrijf gevestigd in Meppel dan kan je bijvoorbeeld op Google zoeken naar Administratie Meppel. Door gebruik te maken van een professionele boekhouder krijg je vaak ook belastingvoordelen. Dit komt omdat zij exact weten hoe heffingen en andere kortingen werken die jij als ondernemer vaak niet weet. Soms wordt er wel eens gezegd dat een boekhouder zichzelf terugverdiend. Dit komt doordat zij vaak weten van bepaalde aftrekposten waar jij zelf nooit aan had gedacht.

Waarom zelf de boekhouding doen?

Door zelf de boekhouding te doen heb je beter inzicht in je inkomsten en uitgaven. Hierdoor kom je sneller achter onnodige uitgaven. Een ander voordeel is natuurlijk het geld dat je kan besparen. Een boekhouder kost al gauw 60 tot 70 euro per uur. Sommige ondernemers kiezen ervoor om de administratie gedeeltelijk zelf te doen. Door bijvoorbeeld de btw-aangifte zelf te doen en de belastingaangifte door de accountant. Tegenwoordig wordt het ook steeds populairder om online je boekhouding te doen. Er zijn veel aanbieders met een eigen softwarepakket om jouw boekhouding te doen. Dit is alleen niet voor iedereen weggelegd, mocht je niet handig zijn met computers kan dit een struikelblok vormen.

Welke verplichtingen zijn er?

Voor een zelfstandig ondernemer is het verplicht om ieder jaar een aangifte te doen van je inkomstenbelasting. Voor grote bedrijven is het verplicht om de jaarrekening te laten controleren door een boekhouder. Voor zelfstandig ondernemers is dit niet verplicht..