Ben je jouw huis aan het verbouwen of ga je binnenkort verhuizen naar een nieuw huis en wil je een nieuw verwarmingssysteem in huis aanleggen? Dan is het slim om de mogelijkheden te bekijken. Wil je voor radiatoren of voor vloerverwarming gaan? Wat past het beste bij het huis en hoe zit het met het kostenplaatje? Hieronder staan alle voor- en nadelen van radiatoren en vloerverwarming onder elkaar, zodat de keuze gemakkelijk wordt.

Nieuw verwarmingssysteem
Wanneer je gaat verhuizen of het huis waarin je al woont gaat verbouwen, dan komt daar altijd veel bij kijken. Het gaat verder dan een kleur muur of de vloeren kiezen. Zeker als je een heel nieuw verwarmingssysteem gaat of laat aanleggen. Vroeger was er niets anders dan radiatoren, maar tegenwoordig is vloerverwarming steeds populairder. Maar wat is nou het fijnste om te hebben?

Radiatoren: de voordelen

Wanneer de ruimte erg koud is dan heb je de ruimte met een radiator snel op temperatuur. Je kunt de temperatuur snel een beetje hoger of lager zetten. Naast dat radiatoren handig zijn om te bedienen, zijn radiatoren ook goedkoop en daarnaast ook nog eens eenvoudig te bevestigen. Vroeger waren radiatoren vaak breed en wat lomp, maar tegenwoordig heb je stijlvolle design radiatoren die perfect in ieder interieur passen. Ook kun je radiatoren op een makkelijke manier wegwerken. Wil jij ook genieten van de voordelen van radiatoren? De radiatoren van Afium zijn geschikt voor ieder budget en elke stijl.

Radiatoren: de nadelen

Het grootste nadeel van een radiator is dat het ruimte in beslag neemt. Dat kan best vervelend zijn, zeker wanneer je op de plek van de radiator net een mooie kast of het bed wil plaatsen. Ook staan radiatoren en de bijkomende leidingen minder mooi. Wanneer je dichtbij de radiator zit voel je de warmte goed, maar wanneer je er verder vanaf zit voel je de warmte veel minder. De warmte wordt minder gelijkmatig verdeeld over de ruimte.

Vloerverwarming: de voordelen

Het grootste voordeel van vloerverwarming is dat je geen ruimte verliest aan radiatoren. Je kan je bank, de kast en stoel precies plaatsen waar jij wil zonder rekening te houden met een radiator. Verder wordt met vloerverwarming de hele oppervlakte gelijkmatig verwarmd. Wanneer je warme voeten hebt dan heb je het veel minder snel koud dan wanneer je koude voeten hebt. Hierdoor hoeft de vloerverwarming ook nooit zo hoog te staan als wanneer de verwarming via radiatoren gaat.

Vloerverwarming: de nadelen

Een nadeel van vloerverwarming is dat het leggen en de aanschaf veel duurder is. Ook is het moeilijk om in een bestaand huis een vloerverwarming aan te leggen. Het kan natuurlijk wel, maar de hele vloer zou er dan uit moeten. Vloerverwarming kan ook niet samen met alle vloeren. Het is goed om dit uit te zoeken voordat je overgaat op vloerverwarming. Vloerverwarming warmt heel langzaam op en is niet zo gemakkelijk te regelen als een radiator. Even wat warmer of even wat kouder zit er met een vloerverwarming niet in. Veel mensen laten daardoor de vloerverwarming altijd op één en dezelfde stand staan. Wanneer je grote ramen hebt dan kan het ook zo zijn dat de vloerverwarming niet genoeg is om de ruimte op te warmen.