Verwarming leggen, muren schilderen of vloeren leggen, het zijn allemaal werkjes die moeten gebeuren thuis! Allemaal hebben ze ook iets gemeen: ze kosten veel geld wanneer je ze laat uitvoeren door een professionele klusjesman. Gelukkig kan je ook veel zelf proberen doen!

De voordelen van zelf klussen

Qua kostprijs zal het sowieso voordeliger zijn om de klusjes zelf uit te voeren. Je maakt alleen kosten voor het materiaal. Maar naast de monetaire besparing, biedt zelf klussen nog enkele voordelen. Om te beginnen heb je alles zelf in de hand, je plant alles zoals je zelf wil. Je doet iets wanneer jij vindt dat het moet gebeuren, zo ben je niet meer afhankelijk van de agenda van derden. Bovendien moeten er op deze manier ook geen mensen die je van haar noch pluimen kent in jouw woning binnenkomen. Nog een voordeel is dat je er meer voldoening uithaalt, wanneer je de dingen zelf hebt gedaan. Het geeft enerzijds een trots gevoel, maar anderzijds ook het gevoel dat je betekenisvol werk hebt geleverd!

Enkele tips om zelf te klussen

Wanneer je wil beginnen met klussen, is het belangrijk dat je al het nodige werkmateriaal ter beschikking hebt. Wanneer je bijvoorbeeld werken moet uitvoeren op hoogte, dan zal een rolsteiger geen overbodige luxe zijn. Kies voor ASC rolsteigers met een lange levensduur, zo ben je er zeker van dat jouw rolsteiger van goede kwaliteit is! Naast een rolsteiger zijn ook zaken als een goede boormachine en een zaagtafel van groot belang! Je hoeft niet per se alles zelf te kopen. Zaken die je niet zo frequent gebruikt, zoals een lasermeter bijvoorbeeld, zijn te duur voor eenmalig gebruik. Je kan net zo goed vrienden of familie vragen of je hun materiaal kan lenen, maar voor zaken die je in je leven wel vaker nodig hebt, zoals een schroefmachine bijvoorbeeld, zal het wel beter zijn om er wel zelf één aan te schaffen. Kies in dat geval steeds voor kwalitatief materiaal, dit zal misschien iets duurder zijn in aanschaffingsprijs, maar het zal veel langer meegaan! Vaak kun je ook dit soort producten leasen. Bovendien kan je met kwalitatiever materiaal ook productiever werken. Op die manier gaan de werkzaamheden veel vlotter!