Door uw huis te isoleren kunt u veel geld besparen. Spouwmuurisolatie kunt u zelfs al binnen drie jaar terugverdienen door de vermindering in stookkosten die nodig zijn. Daarbij is een geïsoleerd huis ook nog eens beter voor het milieu, omdat er minder energie geproduceerd hoeft te worden om een huis behaaglijk te laten zijn. Uw huis isoleren is echter een vrij grote investering in één keer, waardoor het u misschien afschrikt. Omdat het wel een belangrijke investering is, zijn er subsidies in het leven geroepen. Zo kunt u bijvoorbeeld met subsidie spouwmuurisolatie laten aanbrengen. Er zijn helaas geen landelijke subsidieregelingen meer, maar veel gemeentes hebben deze nog wel en er geldt nog steeds een regeling om slechts tegen een btw tarief van 6 procent uw huis te laten isoleren, in plaats van het standaard tarief van 21 procent.

Btw verlaging als subsidie spouwmuurisolatie

Met subsidie spouwmuurisolatie aan laten brengen, kan u een heel wat geld schelen. Van 21 procent naar 6 procent btw lijkt misschien niet heel veel, maar over een groot bedrag is dit toch zeker de moeite waard. Bekijk hier het actuele BTW-tarief voor isolatiewerkzaamheden U moet hiervoor echter de isolatie wel uitbesteden aan een bedrijf. U kunt vervolgens contact opnemen met dit bedrijf en de btw verlaging bespreken. Dit is dan waarschijnlijk nog niet te zien op de spouwmuurisolatie offerte, maar wel op de uiteindelijke factuur. Daarnaast moet uw woning minimaal twee jaar oud zijn als uw in aanmerking wilt komen voor de btw verlaging. Subsidie spouwmuurisolatie heeft in dit geval dus de vorm van een verlaging in de btw op het arbeidsloon. Als de materiaalkosten minder dan de helft van het arbeidsloon bedragen, dan vallen ook deze onder de 6 procent regeling.

Subsidie op gemeentelijk niveau

Op landelijk niveau zijn er geen echte subsidies meer voor het isoleren van uw huis. U kunt echter kijken hoe dit op provinciaal en gemeentelijk niveau geregeld is. Op provinciaal niveau komen ook vrijwel  geen subsidieregelingen meer voor, maar de verschillende gemeentes in ons land willen hier nog wel eens een potje voor hebben. U moet echter goed rondkijken hiervoor, omdat iedere gemeente dit anders geregeld kan hebben. Een isolatiespecialist in Zuid-Holland, Utrecht of een andere regio kan hierbij ook helpen. Voor subsidie spouwmuurisolatie hanteren ze vaak een op is op regeling waarbij u net geluk moet hebben dat er nog genoeg geld is. Daarbij kunnen ze regels hanteren als een minimale investering voor het isoleren van uw huis of een maximaal bedrag aan subsidie per inwoner.  Subsidie spouwmuurisolatie kan per gemeente verschillen.

Geen subsidie spouwmuurisolatie ontvangen?

Het is mogelijk dat u zonder subsidie spouwmuurisolatie hebt aangebracht, bijvoorbeeld als u dit zelf hebt gedaan of als u niet aan bepaalde eisen voldaan hebt. Het grote voordeel van een geïsoleerd huis is dat uw investering nooit voor niets is geweest en u dit in een paar jaar weer geheel terugverdient. Daarbij zijn materialen als steenwol en glaswol niet het meest duur, waardoor de kosten te overzien zijn. Of u dus subsidie of een btw verlaging hebt gekregen of niet, uiteindelijk zult u zien dat uw investering het waard is geweest.