Je woning verduurzamen hoeft niet meteen een vermogen te kosten. Ieder stap telt. Begin klein of per kamer. Lees verder en ontdek kleine aanpassingen, zoals witgoed huren, en grote aanpassingen, zoals duurzaam stoken, die je woning een stuk duurzamer maken.

Energiezuinige apparaten

Elektrische apparaten zoals wasmachines en koelkasten gaan lang mee. Is er eentje aan vervanging toe? Mooi, want de huidige apparaten zijn niet alleen gebruiksvriendelijker, maar ook zuiniger in gebruik dan apparaten van zo’n 8 jaar en langer geleden. En dat is beter voor het milieu en je portemonnee. Bovendien zijn de eisen rondom verbruik flink aangescherpt en hebben verschillende producten sinds 2021 nieuwe energielabels gekregen. Ook dit helpt jou om een duurzame keuze te maken. Komt het financieel niet uit om een nieuwe vaatwasser, wasmachine of vriezer te kopen? Dan kun je ze huren. Steeds meer producten zijn tegenwoordig te huur. Zoals witgoed, maar ook banken, fietsen en andere alledaagse producten. En dat is lang zo gek niet, want als je huurt heb je geen hoge aanschafkosten en gebruik je snel een zuinig apparaat.

Lagere stookkosten

Als je je woning met een warmtepomp of zonneboiler verwarmt verlaag je de stookkosten behoorlijk. Gas is namelijk een stuk duurder dan deze 2 alternatieven. Zo haalt een warmtepomp warmte uit de buitenlucht, grondwater of bodem en het goedkoop wat onderhoud betreft. Wel moet je woning goed geïsoleerd zijn voor optimale verwarming via een warmtepomp. Een zonneboiler haalt warmte direct uit de zon en heeft geen CO2-uitstoot tijdens gebruik en een hoog rendement. Voorwaarden voor goede werking: een zonrijke locatie en een cv-ketel voor naverwarming. Je kunt een warmtepomp en zonneboiler ook combineren. Dit is het meest duurzaam. Is er weinig zon dan neemt de warmtepomp het werk over. Naverwarming is niet meer nodig.

Duurzame ramen

Zijn je ramen gemaakt van dubbel of enkel glas? Dubbel glas is al een stuk beter dan enkel glas, maar het kan duurzamer. Kies liever voor HR++ of triple glas. HR++ glas bestaat uit een dubbele glasplaat met isolerend glas en een speciale coating. Triple glas lijkt erop, maar heeft 3 glasplaten in plaats van 2. Dit isoleert nóg beter. Hoeveel je uiteindelijk bespaart met HR++ of triple glas is afhankelijk van de plek van je woning; hoek, tussen of vrijstaand. Welk type glas je nu hebt en of je kiest HR++ of triple glas kiest. Hoe dan ook: je bespaart sowieso ten opzichte van enkel of dubbel glas.

Besparende lampen

Betaalbaar, makkelijk en snel je huis verduurzamen doe je door gloei- en spaarlampen te vervangen door ledlampen. Kies het liefst wel voor ledlampen met het nieuwe energielabel B of C, ingegaan september 2021. Deze zijn het meest duurzaam. Vergeleken met spaar- en gloeilampen bespaar je met een ledlamp zo’n 80%-90% aan energie.

Natuurlijke materialen

Vloeren en meubels van natuurlijke materialen zoals hout en bamboe gaan lang mee, zijn tijdloos en passen perfect in een duurzame woning. Het meest duurzame is gerecycled of resthout, want hiervoor zijn geen nieuwe bomen gekapt. Ook is massief hout duurzamer dan meubels die voor een deel bestaan uit plastic of spaanplaat. Geen fan van hout? Dan is bamboe of kurk een prima alternatief.

Refurbished producten

Wat zijn refurbished producten? Gebruikte meubels, apparaten en andere spullen van hooguit een paar jaar oud die na gebruik volledig zijn gecheckt en opgeknapt door experts. Dit proces van ‘checken en opknappen’ heet refurbishen. En waarom is dat duurzaam? Door bestaande spullen te refurbishen hoeven er geen nieuwe spullen gemaakt te worden. Zo ontstaat er minder afval. Ook zijn refurbished producten niet hetzelfde als tweedehands spullen. Want die laatsten zijn niet gecheckt en opgeknapt. Een refurbished product is zo goed als nieuw, maar niet gloednieuw. Dit zorgt ervoor dat de prijs voor jou lager is dan de prijs van een gloednieuw product. Met refurbished krijg je prima kwaliteit voor een aantrekkelijke prijs. En je doet iets goed voor het milieu. Wil je het nóg voordeliger en duurzamer? Huur refurbished! Je kunt bijvoorbeeld een refurbished bank, wasmachine of koelkast huren. Dubbel duurzaam bezig.