Het kopen van een huis is altijd een financiële achtbaan. Of het nu jullie 1e huis of jullie 4e huis is, het financiële proces rondom het kopen van een huis is een grote procedure. Denk bijvoorbeeld aan de hypotheek die jullie moesten regelen of de verschillende vragen die je niet kon beantwoorden. Gelukkig bespreken we het financiële proces in onze blog:
Hoe werkt financiering bij overbieden op een woning?
De kans is groot dat je in 2022 moet overbieden om het huis te krijgen dat je wilt. Dit komt doordat de woningmarkt aan het aantrekken is. Overbieden komt dus regelmatig voor, maar hoe werkt overbieden in de praktijk? Houd bij het overbieden van een woning rekening met hoeveel jullie kunnen mede financieren. Anders zullen jullie het met eventueel spaargeld moeten bijbetalen. Houd er rekening mee dat je maximaal 100% van de waarde van het huis kunt laten financieren bij een hypotheekverstrekker. De waarde van het huis wordt bepaald door de taxateur.
Wanneer een taxatie expert de waarde van de woning lager inschat dan het bedrag dat je biedt, moet je het verschil zelf bijbetalen. Vergeet extra’s als overdrachtsbelasting en notariskosten niet. Zorg er dus voor dat het financieel te regelen is voordat je gaat bieden, want je zult waarschijnlijk ook wat spaargeld willen hebben om het nieuwe stekje naar jullie eigen smaak te maken.
Hypotheek regeling
Voor veel mensen is het kopen van een huis de grootste aankoop van hun leven. Het kopen van een huis is een flinke investering en “bijna” niemand heeft directe controle over het geld. Daarom sluiten bijna alle huizenkopers een hypotheek af om de woning te krijgen die ze willen. Met een hypotheek kun je geld lenen bij een bank om een huis te kopen. Een Hypotheek aanvragen is iets wat eigenlijk iedereen doet bij de aankoop van een woning. Vervolgens betalen jullie het geleende geld in een bepaalde periode af. We kennen drie soorten hypotheken, namelijk:
- De Annuïteitenhypotheek: bij een Annuïteitenhypotheek betalen jullie over de gehele looptijd elke maand hetzelfde bedrag af aan de hypotheekverstrekker.
- De Aflossingsvrijehypotheek: Bij een aflossingsvrije hypotheek betalen jullie alleen maar rente af. De maandlasten die je hierbij hebt zijn dan ook heel laag. Goed om te weten: Een hypotheekverstrekker gaat ervan uit dat aan het eind van de looptijd de hypotheek afbetaald is.
- De Lineaire hypotheek: als je een lineaire hypotheek afsluit ga je structureel minder betalen per jaar. In het begin van de afsluiting betaal je meer dan aan het einde van de looptijd.
Voor iedere situatie bestaan verschillende hypotheken. Wanneer je een hypotheek aan wilt vragen doe je er goed aan om je te verdiepen in je mogelijkheden en van welke soort hypotheek je gebruik wilt maken.
Het financiële proces bij het kopen van een huis kan erg overweldigend zijn. Er komt veel op je af en er moet veel geregeld worden. Een hypotheekadviseur kan je hier goed bij helpen!