Wanneer je een nieuwe woning op het oog hebt is het belangrijk dat je een manier zoekt om deze te kunnen financieren. De meeste mensen hebben niet genoeg geld gespaard om de volledige vraagprijs van een woning direct neer te leggen. Echter is het voor deze mensen toch mogelijk om de woning te kopen, aangezien ze een hypotheek kunnen afsluiten om het geld te lenen. Dit geld zullen ze in een afgesproken periode, meestal rond de 20 jaar, moeten terugbetalen aan de geldverstrekker. Om deze lening te krijgen moet degene wel een bepaalde rente betalen aan de geldverstrekker. Deze rente staat ook wel bekend als de hypotheekrente.

Waaruit bestaat de hypotheekrente?

Om een hypotheek te krijgen betaal je hypotheekrente aan de geldverstrekker. De hoogte van deze hypotheekrente is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk:

          De inkoopprijs. Om een hypotheek te kunnen verstrekken heeft de bank geld nodig. Een van de manieren om aan dit geld te komen, is om dit geld te lenen van centrale banken. Hierover betalen de banken ook rente. De rente die hiervoor wordt betaald, wordt dus ook doorgerekend in de hypotheekrente die jij betaalt.

          De risico’s. Aan het lenen van geld zitten altijd risico’s verbonden. Hypotheekverstrekkers hebben een groot risico, aangezien ze weinig als onderpand kunnen stellen. Hiernaast hebben hypotheekverstrekkers ook te maken met renterisico en kredietrisico.

          De kosten. Ook de hypotheekaanbieders hebben net als elk ander bedrijf te maken met bepaalde kosten, waaronder personeel, ICT, marketing en nog veel meer. Deze kosten worden ook in jouw hypotheekrente verwerkt.

          De winstmarge. Ook hypotheekverstrekkers willen geld verdienen. Met deze reden is een bepaalde winstmarge toegevoegd binnen de hypotheekrente.

Een lage hypotheekrente vinden

De hypotheekverstrekkers bepalen zelf de hoogte van de hypotheekrente die jij bij jouw lening krijgt. Er zijn dan ook een paar handige trucjes die je kan inzetten om de hoogte van deze hypotheekrente zo laag mogelijk te houden.

Eigen inbreng

Een van de belangrijkste dingen is om zelf genoeg inbreng te hebben bij het kopen van de woning. Wanneer je bijvoorbeeld al 20% van de woning zelf kan betalen, dan is de kans groot dat banken jou een aantrekkelijkere hypotheekrente geven. Het is dan ook handig om voordat je de lening gaat afsluiten genoeg geld te sparen.

Uitsloven

Normaal gesproken houdt niemand ervan om te pronken met zijn of haar inkomen. Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten, kan je dit beter wel doen om een goede hypotheekrente af te dwingen. Banken houden namelijk van mensen met een stabiel en goed salaris, aangezien dit de kans verkleint dat ze in de toekomst de lening niet meer kunnen betalen.

Vaste en variabele rentevoet

Voor veel mensen is het logisch om te kiezen voor een vaste rentevoet wanneer de rentevoeren in de markt aanzienlijk laag zijn. Echter kan het altijd handig zijn om jezelf te informeren naar de variabele rentevoet, aangezien deze aan het begin van de lening vaak nog lager zijn als die bij de vaste rentevoet.

Kies een geschikte lening

Er zijn verschillende soorten hypotheken en leningen waaruit je kan kiezen wanneer je een woning wilt kopen. Bij een vaste rentevoet zul je gedurende de gehele aflossingsperiode hetzelfde bedrag aflossen, maar er zijn ook nog andere type leningen. Zo zijn er varianten waar je in het begin van je aflossingsperiode juist meer of minder aflost als de rest van de periode. Dit kan handig zijn wanneer je op het begin, of juist later in de periode, extra financiële inspanning kan leveren.

Vergelijken van rentes

Om de goedkoopste rentes te vinden is het natuurlijk belangrijk dat je de verschillende banken met elkaar vergelijkt, voordat je contact zoekt met de bank. Rente vergelijken kan je tegenwoordig gelukkig al doen op verschillende websites online. Een groot deel van de banken biedt dan ook al een mogelijkheid aan om de hypotheekrente op hun website te berekenen. Hiernaast kan je ook zoeken naar de gemiddelde hypotheekrentes bij banken op algemene vergelijkingswebsites. Door dit te doen kom je eenvoudig en snel bij een bank terecht die voldoet aan jouw persoonlijke wensen en behoeften. Dit maakt het kiezen van een hypotheek met een voordelige hypotheekrente dan ook al een stuk eenvoudiger.

Professionele hulp bij het vinden van de laagste hypotheekrente

Het afsluiten van een hypotheek is een enorm belangrijke keuze die in je leven zal maken. Het kan dan ook handig zijn om de hulp van een hypotheekadviseur in te schakelen. Deze kunnen kijken hoe jij aan de laagste hypotheekrente kan komen, maar zullen je ook helpen in de rest van het proces, zoals bij het bemiddelen tussen jou en de geldverstrekker. Zo hoef je niet bang te zijn dat je keuzes maakt waar je later spijt van krijgt.