Stel dat je een aanschaf wilt doen of misschien op vakantie wilt, maar je hebt onvoldoende geld daarvoor, dan kan een lening handig zijn. De kosten van een lening berekenen, is niet moeilijk. Die zijn gemakkelijker te betalen als de lening voor een soort investering is, die zichzelf als het ware terugverdient. In het geval van een product zal de levensduur daarvan langer dienen te zijn dan de looptijd van de lening.

Verschillen met een doorlopend krediet

Een alternatief voor een persoonlijke lening is een doorlopend krediet. Wat is precies een lening en wat een doorlopend krediet.

Wat is een persoonlijke lening

Zo’n lening betreft een vast bedrag, je betaalt een rente tegen een percentage dat vooraf wordt vastgesteld en de looptijd ligt ook vast. Het voordeel is dat je exact weet wat de totale kosten zullen zijn en wanneer je welke aflossingen moet doen. De rente van een lening is doorgaans hoger dan van een doorlopend krediet. De kosten een dergelijk lening berekenen, is erg eenvoudig. Als je vervroegd wilt aflossen, zijn er vaak extra kosten.

Wat is doorlopend krediet

In het geval van een doorlopend krediet geldt er een maximum bedrag dat je kunt lenen. Dat kan in een keer worden opgenomen of in delen. Je begint met afbetalen, zodra je een opname hebt gedaan. Maandelijks betaal je tenminste 2 procent van het bedrag dat je hebt opgenomen. Dat is deels rente en deels aflossing. Als je alles hebt terugbetaald, dan kan je opnieuw lenen. Die flexibiliteit is een groot voordeel, maar er zijn ook enige nadelen.

  • De variabele rente, die niet vaststaat voor de hele duur. Je betaalt wel een vast bedrag maandelijks. Welk deel daarvan rente en welk deel aflossing zijn, hangt van de rentestand van dat moment af.
  • Je weet niet vooraf hoe lang het afbetalen gaat duren. Dat zijn tenminste 4 jaren.
  • De verleiding is aanwezig om het krediet te blijven verlengen.