Over het algemeen nemen de meeste mensen genoegen met de eerste de beste makelaar die ze kunnen vinden, maar is dit eigenlijk wel zo verstandig? Wanneer jij een huis gaat kopen of verkopen leg jij jouw lot in principe in de handen van een makelaar. Deze persoon heeft er als het goed is veel verstand van en begeleidt jou naar de meest ideale situatie. Wanneer jij zomaar een makelaar regelt, bestaat de kans dat de meest ideale situatie voor jou verbogen wordt, simpelweg omdat de betreffende persoon onvoldoende verstand heeft of gewoon niet goed heeft gehandeld. Het vinden van de perfecte makelaar klinkt als een hele uitdaging en dat is het ook, maar met onderstaande stappen kom jij een heel eind in de goede richting.

Selectie

Het is zeker voor te stellen dat je als je op zoek bent naar een makelaar, je al gauw het overzicht kwijt raakt. Er bestaat zo’n verschrikkelijk groot aanbod van makelaars dat je simpelweg niet goed weet waar je moet beginnen. Het is daarom aan te raden om allereerst een selectie te maken. In jouw favoriete zoekmachine typ je gewoon het woord makelaar en dan de regio waarin jij je bevindt, in. Zo kom je bijvoorbeeld tot ‘Makelaar Hoogeveen’. Over het algemeen bieden nu alle geschikte en geverifieerde makelaars in jouw buurt zich aan. 

Vervolgens ga je verschillende websites van meerdere makelaars bij langs en noteer je welke jou het beste aanspreekt of aanspreken. Op deze manier filter je in principe alle makelaars uit jouw buurt. 

Gesprekken

Als laatste stap is het aan te raden om gewoon het gesprek met de makelaars uit jouw selectie aan te gaan. Je kijkt of er mogelijkheden zijn om met de betreffende personen bijvoorbeeld een kop koffie te drinken en te kijken hoe de klik tussen jullie is. Het is van uiterst belang dat jij jouw makelaar volledig vertrouwt en het uiteraard ook gewoon goed klikt. Je praat hier namelijk wel gewoon over de aan- of verkoop van een huis of ander gebouw. Dit is niet niks. 

Het is trouwens echt van belang dat je het gesprek fysiek aangaat met de betreffende makelaar(s). Je moet een goed beeld van deze persoon kunnen schetsen wanneer je iemand aanstelt. Als jij alleen maar een telefoongesprek of hier en daar wat mailcontact met iemand hebt gehad, kun je niet met alle zekerheid zeggen of deze makelaar wel bij jou past. Denk goed na voor je een makelaar aanstelt, het is niet zomaar iets!