Op de vraag of jij jouw huis kunt verkopen zonder makelaarskosten, kan volmondig ‘ja’ op worden gezegd. Het komt namelijk steeds vaker voor dat mensen hun eigen huis verkopen zonder hiervoor een makelaar in de armen te nemen. Het heeft een aantal voordelen om zelf jouw huis te verkopen, maar kost ook zeker wat tijd om het goed te doen. Snel uw huis in Bergen op Zoom verkopen? Kijk dan naar onderstaande voor- en nadelen.

 

Voordelen

Het belangrijkste voordeel is dat je geld bespaart door geen makelaar in de arm te nemen. Je bent niet gebonden aan makelaarskosten en kunt hiermee duizenden euro’s besparen op de verkoop van je huis. Je hoeft geen bepaalde ‘courtage’ te betalen voor bemiddeling bij de verkoop of extra kosten te betalen voor het maken van foto’s, brochures en advertenties. Je zult je in de verkoop wel moeten verdiepen, zoals het juridische aspect van zelf je huis verkopen, waar moet het aan voldoen en je zult je huis zichtbaar moeten maken (promoten) voor mensen. 

Daarbij kun je, bij interesse in jouw woning, direct in contact komen met degene die daarom vraagt om een bezichtiging in te plannen. Je kunt met elkaar een afspraak maken en zowel overdag, in de middag, avond of in het weekend een afspraak maken. Dit is voor de tegenpartij vaak ook fijner en je hoeft niet ad-hoc je huis schoon te maken als de makelaar belt dat hij de volgende dag al een afspraak gepland heeft. Als je een makelaar hebt, dan ben je vaak gebonden aan bepaalde bezichtigingsdagen en tijden. Daar komt nog bij dat jij degene bent die de rondleiding door het huis geeft in plaats van de makelaar. Je kunt dus de pluspunten en de minpunten benoemen en zeggen wat jouw huis nou zo leuk maakt om te bewonen. Jij vertelt vast meer over de woning dat een makelaar zou doen gezien het tijdsbestek waarin de afspraak met de makelaar vaak plaatsvindt voor bezichtiging.

Nadelen

Een belangrijk nadeel is dat jouw huis niet op funda komt te staan. Dit is toch wel het belangrijkste medium voor mensen die op zoek zijn naar een huis en op deze site vaak als eerste kijken. Zonder deze plaatsing, vinden mensen jouw woning minder snel en kan het zijn dat je het moet hebben van de zogeheten mond op mond reclame of ander middel gebruiken om de aandacht te trekken van anderen voor jouw huis. Daarnaast heb je waarschijnlijk geen ervaring met onderhandelen. Waar een makelaar ervaren is in de onderhandelingen, mis je deze ervaring, wat misschien invloed kan hebben op de koopsom. Daarbij heb je geen juridische zekerheid. Mocht er een gebrek zijn aan jouw woning na verkoop, dan kunnen de risico’s die je oploopt groot zijn omdat je niet aan een bepaalde meldingsplicht hebt voldaan.

Tips

Snel uw huis in Bergen op Zoom verkopen? Dan kun je denken aan een goede voorbereiding op het gebied van de verzorging van goed beeldmateriaal voor de advertentie. Maak mooie foto’s van jouw woning om een zo goed mogelijk beeld te geven aan de kijker. Zet advertenties op zoveel mogelijk websites en maak gebruik van het bekende social media en je vrienden/kennissenkring om bekend te maken dat jouw huis te koop komt te staan. Daarnaast kun je meedoen aan de open huizen dag.