Zorgverzekeringen kunnen nog wel eens wat geld kosten, terwijl je amper zorgkosten maakt. Hoge kans dat je dan bent verzekerd voor bepaalde zorg die je helemaal niet gebruikt en of nodig hebt! Je kunt hier flink op besparen en je kunt hier slim mee omgaan. In dit artikel lees je de tips die wij je willen geven bij het afsluiten van een zorgverzekering of bij het overstappen. Lees dus snel verder want wie weet kun jij geld besparen om andere dingen mee te doen. 

Het soort zorgverzekering 

Er zijn twee soorten zorgverzekeringen. Je hebt de verplichte basisverzekering en de aanvullende verzekering. Zoals je al leest is de basisverzekering verplicht in Nederland en deze dekt de meest algemene vormen van zorg. De meeste mensen hebben hier genoeg aan! Maar lang niet allemaal. Dus wanneer dit niet genoeg is dan kun je een aanvullende verzekering nemen. Waar moet je aan denken bij een aanvullende verzekering? Denk aan de opticien, tandarts en de fysio. Een tip is om elk jaar opnieuw te kijken naar wat je het aankomende jaar kunt verwachten. Heb je bijvoorbeeld een stuk van je tand afgebroken en dit in het nieuwe jaar gaat behandelen, dan is het een wijze keuze om een aanvullende tandarts verzekering te nemen. Want de kosten bij de tandarts kunnen al gauw oplopen naar honderden euro’s. Denk dus altijd vooruit! Als je een gevaarlijke sport uitoefend dan is het misschien verstandig om ook de fysio mee te nemen in de aanvullende verzekering. Maar als dit allemaal niet het geval is, hou het dan lekker bij de basisverzekering! Dit kan een hoop geld schelen. 

Het eigen risico kun je zelf bepalen 

In Nederland heeft iedereen een eigen risico. Maar wist je dat je deze zelf mag bepalen? Er is een minimum van 385 euro eigen risico voor 2020 en 2021 en lager dan dat kun je niet. Er is ook een maximum en dat is altijd 500 euro boven op het minimumMocht je een vrij veilig jaar verwachten en denk je weinig tot geen zorgkosten te maken? Zet je eigen risico dan lekker omhoog, zo kun je het maandelijkse bedrag wat je moet afdragen verlagen en dus geld besparen. Is dit niet zo, hou hem dan lekker op het minimum.  

Vergelijk de verschillende zorgverzekeraars 

Niet iedereen hanteert dezelfde prijs. Om de beste zorgverzekering te vinden voor het volgende jaar kun je dus het beste de zorgverzekering vergelijken voor 2021 en zo weet je zeker dat je niet te veel betaald.