Uw woonlasten zijn vaste laten die elke maand terug keren. Deze vaste lasten zijn ook de hoogste kosten die u zal moeten betalen. Zo betaalt u de huur of hypotheek en heeft u warm water, gas en elektriciteit door maandelijks aan deze instanties een bepaald bedrag te betalen. Deze kosten kent men vaak ook uit het hoofd op de laatste cent toe. Dit is natuurlijk begrijpelijk daar deze kosten elke keer weer verschijnen en pas aan het einde van het jaar weer worden verhoogd. Op een gegeven moment kunt u zelfs hier zo aan gewend raken dat u er niet eens aan denkt of er een mogelijkheid is om in deze kosten te besparen. Hier vindt u een paar tips die kunnen helpen om deze woonlasten te verminderen.

Besparen op de hypotheek

Veel mensen sluiten een hypotheek af en betalen dan maandelijks een bepaald bedrag aan de bank om zo de hypotheek op hun woning af te lossen. Ze hebben vaak niet door dat dit maandelijks bedrag niet vast besloten is voor de hele duur van de aflossing. Het is daarom aan te raden om eens in de zoveel tijd na te gaan of u een verlaging kunt krijgen op de maandelijkse hypotheek aflossing. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld maandelijks meer af te lossen in geval u extra financiën heeft. Hoe dit is z’n werk gaat en welke mogelijkheden er voor u zijn kunt u gemakkelijk bespreken met uw hypotheek adviseur.

Het verduurzamen van de woning

Uw energierekening kunt u verlagen door de woning te verduurzamen. Het verduurzamen van de woning kan worden gedaan door grote aanpassingen, maar ook hele simpele kleine veranderingen. Zo kunt u tochtstrips laten plaatsen en kiezen voor een slimme thermostaat. Ook is het verstandig om de stekkers uit het stopcontact te halen van apparaten die niet de hele dag door gebruikt worden. Ook kleine apparaten verbruiken stroom. Wist u dat het aanzetten van de verwarming alleen in ruimtes die gebruikt worden, ook helpt om te besparen op de energierekening?

Het onderhouden van de woning

Het is belangrijk om de woning altijd goed te onderhouden. Dit helpt om niet onnodig de kosten te laten oplopen. Zo is het belangrijk om de kozijnen op tijd opnieuw te laten schilderen en de cv-ketel tijdig te laten controleren en/of vervangen. Als u hier te lang mee wacht zult u merken dat u voor vervelende financiële situatie zal komen te staan.

Het afsluiten van de nodige verzekeringen

Vele mensen laten dit aan zich voorbij gaan, met alle gevolgen van dien. Er zijn bepaalde verzekeringen die erg van pas kunnen komen in tijden van nood. Zo kunt u het beste en inboedelverzekering afsluiten om er zeker van te zijn dat u bij schade aan uw inboedel een uitkering zal ontvangen om deze spullen opnieuw aan te schaffen. Ook het afsluiten van een opstalverzekering brengt veel voordeel met zich mee. Is er schade aan de woning dan zult u ook gebruik kunnen maken van de uitkering welke de verzekeraar zal verstrekken.