Heb je maar een klein budget te besteden maar wil je wel je woning sfeervol (her)inrichten? Dat is zeker mogelijk. Met een aantal simpele aanpassingen en toevoegingen creëer je een hele nieuwe look. Vertoont de houten vloer bij het zitgedeelte en onder de eethoek slijtageplekken, dan kun je deze eenvoudig verdoezelen met ronde vloerkleden. Het is een minimale investering, maar zorgt voor een verrassend effect. En het leidt meteen de aandacht van de vloer af. Ben je uitgekeken op de saaie wandkast? Verf het in een warme kleur zoals olijfgroen en de woonkamer krijgt een heel andere uitstraling. Alleen al door met andere accentkleuren te werken breng je sfeer aan in een ruimte.

Deel een ruimte anders in

Door meubels te verplaatsen krijg je ook een hele andere sfeer. Wie zegt dat de bank of fauteuils altijd tegen een muur moeten staan? Stel de zitmeubels anders op. Met zicht op de tuin, richting de haard of de keuken bijvoorbeeld. Maak de zithoek speels door een groot rond vloerkleed 300 cm neer te leggen. Je doorbreekt daarmee de rechthoekige of vierkante vorm die een woonkamer vaak heeft. Breng kleur aan op één muur en laat dit terugkomen in accessoires. Hierbij kun je denken aan kussentjes, een plaid die je over de bank drapeert en bloempotten. Hebben de potten niet de juiste kleur? Je hebt vast nog wel verf over van de muur waarmee je de bloempotten in dezelfde kleur omtovert. 

Geef tweedehands een nieuwe kans

Een kringloopwinkel of een rommelmarkt zijn ideale locaties om ‘nieuwe’ spullen en accessoires te scoren voor je woning. Lijsten voor schilderijen of foto’s die je met een likje verf in de gewenste kleur verandert, een salontafel, lappen stof waar je sfeervolle overgordijnen van maakt of een heerlijke relaxfauteuil. Wanneer je je ogen goed de kost geeft vind je daar voor een habbekrats items die je interieur opfleuren. Planten zijn ook een aanwinst in je woning: ze maken ruimtes een stuk gezelliger. Een goede tip is om aan het einde van een marktdag een aantal exemplaren te kopen. Veelal worden ze dan stukken goedkoper aangeboden. Sfeer in je huis wordt niet bepaald door een goed gevulde portemonnee, maar door een creatief denkend brein.